Citroën C-Zero

Najnoviji model francuskog proizvođača nosi ime C-Zero, a radi se o malom gradskom elektroautomobilu koji je nastao kao plod saradnje Mitsubishija i PSA grupacije.

Nakon sto je Peugeot predstavio model iOn, baziran na Mitsubishiju i-MiEV, sada je i Citroën napravio isto.

Japanski kalup i električna tehnologija okićeni su već drugom francuskom značkom, što je i bilo najlogičnije rešenje - polod saradnje PSA grupacije Mitsubishi Motorsa na tržištu će biti dostupan krajem 2010. godine.

Pored Berlingo Electrique, Citroën predstavlja drugi projekat na području električnih vozila, a politika će biti nastavljena i drugim tehnologijama koje će se ugrađivati u hibridna vozila.

C-Zero je prvenstveno namenjen flotnim, ali i komercijalnim kupcima koji ga nameravaju koristiti u urbanim sredinama.

Njegov elektromotor snege 47 kW / 64 KS snagu crpi iz litijum-jonskih baterija, čiji kapacitet osigurava autonomiju od 130 km. Uz pomoć obične utičnice baterije se pune za 6 sati, a sa brzim punjačem, putem 400 V trofazne utičnice punjenje do 80% traje 30 minuta.

Performanse su vrlo slične konvencionalnim automobilima - ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 15 sekundi, a najveća brzina je 130 km/h.

Mesta ima za četiri putnika, gepek je zapremine 170 litara, a serijska oprema sadrži servo, ABS, ASR, ESP, elektro podizače stakala, 6 vazdušnih jastuka i klima uređaj.

Izvor: Autoklub.hr